Kiemelt híreink

Az agyunk az örök élet kulcsa

Számítógépre tölthetik le az agyunkban lévő információkat

Úgy tűnik, hogy egyre jobban foglalkoztatja a kutatókat az örök élet kérdése. Most éppen azon dolgoznak, hogy ha a testünk meg is hal, az agyunk akkor is örökké élhessen.

Örök időkig élhetne az emberek agya – állítja Hannah Critchlow, a Cambridge-i Egyetem neurobiológusa. A tudós szerint ehhez csupán olyan számítógépek kellenének, amelyek képesek lennének újraalkotni az idegsejtjeinket összekötő mintegy 100 billió kapcsolódást.

“Elvben az ember létezhetne egy számítógépben is akár, ezt teljesen elképzelhetőnek tartom” – mondta Hannah Critchlow. Azt is elmondta, hogy az emberi agy egy rendkívül bonyolult rendszer, azonban a tudósok az egyre fejlettebb technikának köszönhetően lassacskán kezdik megérteni a különböző funkcióit. Így az is elképzelhető, hogy egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy idővel számítógépes programként lehessen majd újraalkotni.

Hannah Critchlow az előadásában megcáfolta azt az elméletet, amely szerint agysejtjeinknek csak 10 százalékát használjuk. Elmondta, hogy a funkcionális képalkotó eljárások bizonyították, hogy agyunk csupán energiatakarékos üzemmódban működik, bizonyos régiókat kizárólag akkor “kapcsol fel”, amikor épp szükség van rájuk.”

Agyunk súlya mindössze 1,5 kilogramm, testtömegünknek alig 2 százalékát teszi ki, ugyanakkor rá jut szervezetünk energiafelhasználásának 20 százaléka” – folytatta. Előadásán azt is mererősítette, hogy a bal és a jobb agyféltékénk valóban különbözik, és már arra az elméletre is találtak bizonyítékot, miszerint a balkezes emberek kreatívabbak.