Kiemelt híreink

Agyhártyagyulladás: nem terjed a fertőzés a szakemberek szerint

Agyhártyagyulladásban meghalt kislány - nem számítanak újabb megbetegedésekre

Teljesen ugyan továbbra sem lehet kizárni, de az ÁNTSZ szakemberei nem számítanak a fertőzés terjedésére azután, hogy szombaton egy óvodás kislány agyhártyagyulladás miatt meghalt Szentgotthárdon.

Stánitz Éva Vas megyei tiszti főorvos az MTI érdeklődésére szerdán elmondta: minden érintett, aki a kislánnyal érintkezésbe kerülhetett, megkapta a szükséges antibiotikumot, amivel a további bakteriális eredetű fertőződés és annak következményei megelőzhetők.

Munkatársaik továbbra is a helyszínen vannak és a háziorvosok is fokozottan ügyelnek, de újabb megbetegedés nem történt, és előfordulásának napról-napra kisebb az esélye. Szólt arról is, hogy az óvodába járó gyermekek szüleinek hétfőn átadott tájékoztatásban egy elírás miatt a betegséget hibásan nevezték “járványos agyvelőgyulladásnak”.

Szavai szerint a laboratóriumi vizsgálatok azt igazolták, hogy a bakteriális eredetű fertőzést a meningococcus B szeotípusa (Neisseria meningitidis), a fertőző agyhártyagyulladás kórokozója,okozta. Megerősítette: a kislány esetében, a gyermek egyéni érzékenysége is nagymértékben hozzájárult a betegség rendkívül gyors lefolyáshoz és tragikus következményéhez.

Forrás: MTI