Kiemelt híreink

A világ legbizarrabb fóbiái

Extrém félelmek

A fóbiák tulajdonképpen megmagyarázhatatlan, túlzott félelmek – így, ha jobban belegondolunk, minden egyes fóbia bizarr valaki számára. Ennek ellenére összegyűjtöttünk párat, ami még ezek közül is messziről kilóg.

“A fóbiák elszenvedői pontosan tisztában vannak azzal, hogy félelmeik túlmennek a normál határokon – ösztönös reakcióik azonban kontrollálhatatlanok, és mondhatni, átveszik az irányítást a tudatos én fölött.” – magyarázza a szakértő.

De ne is húzzuk az időt, lássuk a legextrémebb félelmeket!

Xnathophobia: A sárga színtől való félelem – legyen az festék, egy sárga virág, vagy akár a hét ágra sütő nap.

Turophobia: A sajttól való félelem – és itt nem csak a sajt ízére kell gondolni, már egyetlen szelet trappista látványa is rettegést vált ki.

Somniphobia: Az elalvástól való félelem. A somniphobiában szenvedők általában attól félnek, hogy nem ébrednek fel többé. Egy idő után insomniával vegyül, azaz kóros ébrenléttel. Gyakran visszatérő rémálmok is kiválthatják.

Hylophobia: A fáktól való félelem. Irracionális rettegés magától a faanyagoktól, de akár egy erdőtől is. A fóbia alapja általában a gyermekkori rémtörténetek és tündérmesék megragadása.

Triskaidekaphobia: A tizenhármas számtól való félelem. Maga a szám balszerencsével átitatott mivolta igen régre vezethető vissza: egyesek az utolsó vacsorából eredeztetik (Jézus és a tizenkét apostol), míg mások a Templomosok 1307-es letartóztatását és kivégzését hozzák vele összefüggésbe, amely október 13-án, pénteken történt. Tény azonban, hogy például a maja naptárban sem épp a legszerencsésebb szám: a világvége kapcsolódik vele össze.

Nomophobia: Mobil lefedettség hiányától való félelem. Véletlenül sem szeretnénk elviccelni a dolgot, de első hallásra tipikus manager-betegségnek tűnik. a csupán öt éve felfedezett betegségben (ha kis mértékben is, de) Nagy -Britannia felnőtt lakosságának legalább fele szenved!

Pogonophobia: Egyértelműen a végére hagytuk a legszebbet – a szakállaktól való kóros rettegést. A kifejezés már az 1850-es években megjelent – és meglepő módon erősen a BBC-hez köthető, ahol XX. század közepétől tiltották a dolgozóknak a szakáll viselését. A tiltást végül csak 2012-ben oldották fel.