Kiemelt híreink

102 évesen szerzett doktori címet

78 évet várt a doktorira

78 évvel ezelőtt nyújtotta be a doktori dolgozatát egy berlini nő, akit édesanyja zsidó származása miatt nem engedtek doktorálni a náci Németországban. A jelenleg 102 éves asszony sikeresen teljesítette a védést.

Ingeborg Rapoport 1937-ben, 24 éves korában az orvosi tanulmányai végeztével a torokgyíkról, az akkoriban az első számú gyermekhalálozási okként számon tartott fertőző betegségről írt értekezést a hamburgi orvosi egyetemen. Dolgozatát a származása miatt nemcsak hogy nem tudta megvédeni, hanem ráadásként még el is kellett menekülnie az országból.

Az Egyesült Államokban telepedett le, ahol megszerezte az orvosi végzettséget, családot alapított és gyerekorvosként dolgozott. Az ötvenes évek elején a kommunistaüldözések miatt az NDK-ba költözött, a kelet-berlini Charité egyetemi klinikán helyezkedett el és az újszülöttgyógyászati szakterület professzora lett, Európában elsőként.

A hamburgi egyetem orvosi címére így már nem volt szüksége. “Az elvekről van szó, nem rólam. Nem saját magam miatt védtem meg a dolgozatot, és 102 évesen nem is volt valami egyszerű mutatvány. Az áldozatokért tettem. Az egyetem pedig helyre akarta hozni az igazságtalanságot és nagyon türelmes volt, amiért hálás vagyok” – mondta Ingeborg Rapoport. A vizsgára való felkészülést nehezítette, hogy a dolgozat nem került elő és a vizsgázó látása erősen leromlott. “Megpróbáltam felidézni a dolgozat problémafelvetését, az elemzési módszeremet és a következtetést, a barátaim meg kiguglizták, hogy mi minden történt a torokgyík területén az utóbbi csaknem nyolcvan évben” – mondta Ingeborg Rapoport.