Kiemelt híreink

Ritkaság a Nyíregyházi Állatparkban

Ritka Geoffroy-macska érkezett hazánkba

Ritka Geoffroy-macska látható a Nyíregyházi Állatparkban, amely Németországból érkezett az Európai Fajmegőrzési Program keretében.

Révészné Petró Zsuzsa, a nyírségi állatkert szóvivője hétfőn az MTI-nek elmondta: a hatéves hím a dél-amerikai állat- és növényvilágot bemutató, új Viktória-házban kapott helyet, és bár természetes élőhelyén éjszakai életmódot folytat, most nappal is aktívan mozog kifutójában.

A Geoffroy-macska Étienne Geoffroy Saint-Hilaire 19. században élt francia zoológusról kapta a nevét. A 45-75 centiméter hosszú, 3-8 kilogrammos ragadozó Bolívia, Brazília, Argentína, Paraguay, Uruguay és Chile területén él. Az állatkertekben igazi ritkaság, kevesebb mint 100 egyed él belőle. Dél-Amerikában erdőkben, bozótosokban él, megtalálható a 3300 méter feletti hegyekben is.

Különleges mintázatú bundája miatt élőhelyén erősen fenyegetett, mivel prémje az állatkereskedelemben nagyon kedvelt – tette hozzá a szóvivő. A Geoffroy-macska bundájának színe és rajzolata területenként eltérő: a távoli földrész déli részén élő faj ezüstszürke színű, foltjai rózsaformájúak, az északon élők bundájának alapszíne okkersárga, sok kicsi kerek fekete folttal – így néz ki a Nyíregyházán látható egyed is.

Farkuk 25-35 centiméterre nő, azzal egyensúlyoznak a fákon. Farkuk töve foltos, hosszában pedig gyűrűs, fekete. A Geoffroy-macska magányosan él, emlősökkel, madarakkal táplálkozik. Egy-három utódja születik, a család csak néhány hónapig marad együtt, majd feloszlik.

Forrás: MTI