Kiemelt híreink

Pszichiátriai visszaélésekről nyílik kiállítás Pesten

Szeptember 17-30.

A maga nemében egyedülálló kiállítás nyitja meg kapuit „Pszichiátria – Károkozás és halálesetek” címmel csütörtök délelőtt Budapesten, a Lurdy Házban.

A nem szokványos kiállítás anyaga az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért nemzetközi emberi jogi szervezet több mint 40 évnyi, kiterjedt jogvédő és kutatómunkája eredményeit összegzi: a kiállított anyag – amely az Egyesült Államokban került nagy sikerrel először megrendezésre, majd bejárta Európa szinte minden nagyvárosát – eddig soha nem látott alapossággal mutatja be a pszichiátriai visszaélések széles skáláját, illetve azt, hogy napjaink pszichiátriája milyen hatást gyakorol a társadalomra.

Az érdeklődő a kiállításon választ kaphat arra is, miért történtek a közelmúltban pszichiátriai tragédiák Magyarországon: a kombínós gyilkos esetétől kezdve a balmazújvárosi baltás családgyilkoséig – a fociedző esetétől, aki önmagát szíven szúrta, az ápolóéig, aki szociális otthonban idős embert fojtott meg – a látnivalók háttér-információval szolgálnak a miértek kapcsán.

A látogatók tájékozódhatnak – többek között – arról is, miként járultak hozzá pszichiátriai elméletek a holokauszt és az apartheid létrejöttéhez, továbbá fény derül arra, kik és hogyan fejlesztették ki a ma már többnyire embertelennek tartott pszichiátriai agyműtéteket és sokk-kezeléseket (s hogy ezeket mire használják napjainkban).

A kiállítás képet ad arról is, mekkora hasznot hoz manapság a pszichiátriának a tudatmódosító gyógyszerek széleskörű társadalmi terjesztése – és miként történhetett meg az, hogy világszerte ma már mintegy 20 millió gyermekkel szedetnek függőséget okozó pszichiátriai szereket. A vándorkiállítás dokumentumfilmjei számos más olyan információ is közölnek, amelyek a nagyközönség számára másutt nem hozzáférhetők.

(Forrás: CCHR)