Kiemelt híreink

Nyertes Zsuzsa és Mihályi Győző egy színpadon

Szanház

Jubileumot ünnepel az Éless-Szín társulata. 75. előadásához érkezik A néma levente, melyben a főszerepeket Nyertes Zsuzsa, Mihályi Győző, Koncz Gábor, Gregor Bernadett/Ábel Anita és Hegedüs Miklós alakítják.

A néma levente Heltai Jenő sokoldalú művészetének egyik legszebb példája. A darab ősbemutatója 1936-ban volt – akkoriban Hevesi Sándor rendezte –, de vonzereje mit sem kopott az évtizedek alatt. A vígjátékot ma is nagyon szereti a közönség, amit az Éless-Szín előadásának sikere is jól mutat. Az Éless-Szín társulata felújításként 2009. április 30-án mutatta be a darabot, mellyel azóta nemcsak a fővárosban léptek fel számos alkalommal, de az egész országot bejárták. A néma levente 75. előadására március 29.-én, vasárnap kerül sor Csömörön, a Petőfi Művelődési Házban.

Jól emlékszem a korábbi bemutatóra, ami Budaörsön zajlott, szabadtéren. Hirtelen nagyon rosszra fordult az idő, esni kezdett az eső, de a nézők rendíthetetlenül nézték az előadást. Az első felvonásban annyira teleszívta magát vízzel a fekete bársony ruhám, hogy alig bírtam el a súlyát. A második felvonásra az idő is lehűlt, miközben én egy szál gyolcs ruhában, és mezítláb játszottam a szerepem, mivel a történet szerint ekkor börtönben vagyok. Másnap rengeteg nézői üzenetet kaptunk az interneten keresztül, akik mind azért izgultak, hogy ne fázzak meg. Nagyon jól esett a szeretetük. Ezt az előadást azóta is mindig mindenki szereti. – mesélte el Nyertes Zsuzsa a jó csillagzat alatt született előadásról.

Koncz, Abel, NyertesA darab érdekessége az is, hogy Nyertes Zsuzsa koránál fiatalabb szerepet játszik, hiszen ő alakítja Zíliát, de ezt egyáltalán nem bánja: “Azt mondják, a körülmények teszik fiatallá az embert. Engem a szerepeim tartanak fiatalon, a színpadon töltött két és fél órára mindig visszafiatalodom, és a visszajelzésekből tudjuk, hogy szerencsére a nézők is ugyanezt érzik a nézőtérről.” – fűzte hozzá Nyertes Zsuzsa.

A darabban Nyertes Zsuzsa partnere Mihályi Győző, aki szereti a néma szerepet: “A darabban számos olyan szállóigévé vált mondat van, amit a nézők szinte együtt mondanak velünk, mint például „Az élet szép, Tenéked magyarázzam”. A történet ma sem régimódi, a szerelmi párharcról szól, amit ma is mindenki magáénak érezhet. A férfiak pedig ma is jók a hallgatásban és az akaratérvényesítésben! Előadásról előadásra élvezem a kihívást, hogy az összes érzelmi és gondolatbeli történést, lelki vívódást némán, szavak nélkül kell eljátszani.” – fűzte hozzá Mihályi Győző.