Kiemelt híreink

Kőbánya nem örül – az Óhegy park kapja a Moszkva nevet

Kőbánya nem ért egyet az Óhegy park átnevezésével

Egyhangúlag döntött a kőbányai képviselő-testület hétfőn arról, hogy nem ért egyet a X. kerületi Óhegy park Moszkva parkra történő átnevezésével.

A rendkívüli ülésen tárgyalt előterjesztés szerint Tarlós István főpolgármester kérte ki a kerület véleményét, jelezve, hogy miután a II. kerületi tér elnevezését Széll Kálmánra változtatták, egy hasonló méretű, méltó közterületet keresnek, amelyet Moszkváról nevezhetnek el. A főpolgármesteri levél szerint a kőbányai Óhegy park megfelel az elvárásoknak.

Kovács Róbert (Fidesz-KDNP), Kőbánya polgármestere ugyanakkor indítványában jelezte: az Óhegy park Kőbánya Óhegy városrészének központi parkja, s nevének megváltoztatása nem áll összhangban a közterület- és városrésznevek megállapítására vonatkozó fővárosi önkormányzati rendelettel sem. Hozzátette: az Óhegy park területe és elnevezése jelentős szerepet játszik a kerület közéletében, a park önkormányzati és egyéb rendezvények színhelye, a lakosság kedvelt szabadidőparkja, amelynek neve az óhegyi polgárok számára az identitásuk része.
Ezekre tekintettel a kerület vezetője azt írta: nem javasolja a névváltoztatást.

Kovács Róbert hétfőn Facebook-oldalán is közzétette a képviselők döntését, mint írta, a testület teljes egyetértésben foglalt állást amellett, hogy tiltakoznak az Óhegy park átnevezése ellen.

A közterületek elnevezése, elnevezésük megváltoztatása – a kerületi önkormányzatok véleményének kikérése mellett – az önkormányzati törvény értelmében a Fővárosi Közgyűlés hatáskörébe tartozik, így ebben a kérdésben is ott hoznak majd határozatot.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/ Mohai Balázs