Kiemelt híreink

Ki is toloncolhatnak – tiltások, amiket nem árt, ha ismersz, ha turista vagy

Készüljünk fel!

Ahány ház, annyi szokás – tartja a mondás – és bizony ez a különböző országokra is igaz. Összegyűjtöttünk pár hasznos információt, melyik térségben mit szabad és mit nem. Talán nem is gondolnánk, de van olyan ország, ahonnan akár ki is toloncolhatnak minket, ha nem tartunk be számunkra talán banálisnak és érthetetlennek tűnő szabályokat.

Egyesült Arab Emírségek

Egyre népszerűbb turistacélpont Dubaj, azonban nem árt felfegyverkeznünk némi információval, ha az Emirátusokba utazunk, ugyanis igen szigorú törvények fogadnak minket a délnyugat-ázsiai államban: akár még ki is toloncolhatnak minket!

Tilos a nyilvános csók: akár a rácsok mögött is találhatjuk magunkat, ha egy csókot lehelünk szerelmünk ajkára. Ugyancsak komoly erőkkel küzdenek a házasságon kívüli szex ellen. Egy pár például csak akkor vehet ki közös hotelszobát, ha házasok – így az ifjú szerelmeseknek nincs etyepetye Abu-Dzabiban, csak ha már gyűrű van az ujjukon! Ami talán a legmeglepőbb: ha az Egyesült Arab Emírségekbe tartunk, inkább hagyjuk otthon az e-ciginket – ezek ugyanis illegálisak az országban, így garantáltan elkobozzák őket a határon.

Szingapúr

A 2010-es olimpia helyszínén mindig nézzük az óránkat, ha egy kis italozáshoz van kedvünk: este fél 11 és reggel hét között ugyanis közterületen mindenféle alkoholfogyasztás szigorúan tilos – és itt a szigorúan szót emelnénk ki. A szemetelés pedig nem egyszerű szabálysértés, hanem bűncselekmény. Az országból a rágógumikat is kitiltották – a járműveken való hamburgerezés ellen pedig sokkal keményebben lépnek fel, mint a BKK-sok és a közteresek valaha is fognak. Sajnos a házi kedvencünket is otthon kell hagynunk, ha ide látogatunk – közterületeken ugyanis nem nézik jó szemmel őket.

India

Tilos a kézfogás, az ölelés és a csók: a fizikai kontaktus minden formáját kerüljük! Vannak országok, ahol az idegenek is örömmel ölelgetik egymást – azonban India garantáltan nem tartozik ezek közé a helyek közé. Csak akkor fogjunk kezet valakivel, ha a másik fél kezdeményez – a nyilvános csókot pedig felejtsük el, ha csak nem akarjuk pillanatok alatt a rendőrségen találni magunkat, ugyanis ez az ázsiai országban kimeríti a közszeméremsértés fogalmát.

Európa

Azt hinnénk, csak a távoli, egzotikus országok szolgálhatnak meglepetéssel, de a környező országokban sem árt azért odafigyelnünk! Olaszországban például (ugyan nem jár érte börtön) kifejezetten illetlen kézzel enni. Ugyan azt nem tudjuk, ez esetben miként hamburgereznek Rómában, vagy falnak be egy sült krumplit, de ígérjük, legközelebb erről is beszámolunk! Különös, de a németeknél pedig az tiszteletlenség, ha valakinek német bort veszünk. Persze megértjük, miért szeretik jobban az import nedűket – mi is inkább kortyolgatunk egy francia vagy olasz bort, de persze a legjobban akkor jövünk ki, ha nemes egyszerűséggel viszünk egy Tokajit! Csehországban az úton való átkelésre figyeljünk – a hazai gyakorlatnál jóval szigorúbban veszik, hogy a gyalogosok csak szabad jelzésnél léphetnek le a járdáról. (Ez a szabályozás egyébként az Egyesült Államokra is igaz.) Szintén a cseheknél van érvényben az a szabály, miszerint a kocsmák és éttermek nem engednek be nagyobb társaságokat – tartva az atrocitásoktól.