Kiemelt híreink

Íme a legkeresettebb szakmák!

Ezekre a végzettségekre vadásznak a munkaadók

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elkészítette, hogy Európában a 2014-es évben melyek voltak azok a szakmák, melyekre a legnagyobb kereslet volt. A probléma már csak az, hogy az átlagkereseteket bemutató listán több olyan szakma is van, melyek igaz, hogy nagyon keresettek, de mégis alacsony fizetéssel járnak.

Az első helyen a szociális- és egészségügyi szolgálat állt, ezt pedig a technikusok és a különféle segédmunkások követték. Benne vannak a top tíz rangsorban az értékesítési szektor résztvevői, a kézművesek és a kisiparosok is. A cégek szívesen alkalmaznának több banki dolgozót, és elektronikai és telekommunikációs szerelőt. A vendéglátás is hiányszakmának számít, de az üzemi és gyári gépkezelő, valamint az információ és kommunikáció-technológiai szakemberek.

A fizetések szempontjából az értékesítők viszik haza a legmagasabb fizetést (körülbelül 300 ezer forintot), a vendéglátásban dolgozók pedig kicsivel több mint 100 ezer forintot kapnak.

Magyarországon az EURES 2014-es adatai alapján a legkeresettebb szakmák közé tartozik az üzemi és gyári gépkezelő, az értékesítői szektor, ezt követi a szociális – egészségügyi szolgálat és a vendéglátás, majd a takarítás és a különféle otthoni kisegítők. Hazánkban a teherautó-sofőröket, a targoncakezelőket és a bányászat, kőfejtés alkalmazottait is nagyon keresik.

Érdekesség, hogy még ezek a legkeresettebb szakmák, addig a legtöbb álláskereső 2014-ben Magyarországon adminisztrátor, bolti eladó, mechanikai rendszerek összeszerelését végző gyári munkás, teherautó-sofőr és lakatos volt.