Kiemelt híreink

Ezt tudnod kell a reptéri parkolásról

Hol? Mennyiért?

A reptéri parkolás kapcsán számos kérdés merül fel, amelyeket tisztázni érdemes. Mindenekelőtt fontos tudnunk, hogy milyen lehetőségeink vannak és azok igénybevétele milyen anyagi terhet jelent számunkra.

A bud.hu honlapon található információk szerint van lehetőség ingyenes reptéri parkolásra, de ez kizárólag a rövid ideig tartó megállásokra vonatkozik. A terminálok bejáratánál kialakított parkolók esetében 5 perc tartózkodás engedélyezett fizetési kötelesség nélkül; a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy bármikor megállhatunk a kocsival, ki- vagy bepakolhatjuk a bőröndjeinket és még néhány kedves szóra, köszöntésre vagy búcsúzásra is nyílik lehetőség. Ha beleférünk az öt percbe, nem kell parkolójegyet váltanunk. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy az öt perces türelmi idő egy napon belül csak az első két behajtásra érvényes, harmadszorra már fizetnünk kell. Tehát a trükközésre nincs lehetőség. A terminálok bejáratánál kialakított parkolók esetében biztonsági kamerák és rendszám-felismerő rendszer szolgálja a védettséget.

Picivel távolabb, de még a terminál közelében alakították az úgynevezett Terminál parkolót. Innen akár egy perc sétával elérhetjük a terminálokat, tehát szó nincs jelentős távolságról. A biztonságra itt is kamerák és rendszám-felismerő rendszerek figyelnek. Továbbá érdemes tudni, hogy a Terminál parkolóban akár kisbuszok számára is van hely; ha ilyen gépjárművel érkeznénk, könnyedén találhatunk XXL jelzésű parkolót. Ha több órás tartózkodásra kell számítani, akkor ez a parkoló jelenti a legjobb választást. Az 5 percet nem meghaladó parkolás itt is ingyenes az adott napon történő harmadik behajtásig, utána már 500 forint fizetésére köteleznek. Fél órát 800 forintért parkolhatunk, egy órát 1200-ért, két órát 2000-ért, huszonnégy órát pedig 7000-ért. A teljes és aktuális árjegyzék megtalálható a Budapest Airport honlapján.

Ha hosszabb tartózkodást tervezünk, illetve a gépkocsinkat hosszabb ideig parkoltatnánk a reptér közelében, akkor a Holiday Plus és a Holiday Parkolók jelentik a legjobb választást. Előfordulhat, hogy hosszabb időt tervezünk külföldön tölteni, de ennek ellenére sem kell lemondanunk a saját gépkocsival érkezés kényelméről. Ha számba vesszük, mennyibe kerül a taxi kétszeri díja, mennyire kényelmetlen lehet a nagy csomagokat cipelve tömegközlekedéssel befutni, vagy egyszerűen nem tudunk vagy akarunk szívességet kérni senkitől, aki kivinne minket a reptérre, akkor a Holiday Plus és a Holiday Parkolók valóban nagy segítséget jelentenek számunkra. Érdemes megtekinteni a Budapest Airport honlapján a reptéri parkolás árakat; azt láthatjuk, hogy ezeknek a parkolóknak az igénybevétele ésszerű döntés lesz a részünkről.

Azoknak az utasoknak, akik prémium szolgáltatást szeretnének a parkolásnál is, a Business Parking elnevezésű parkolóhely nyújt tökéletes megoldást. Noha ez a parkoló némileg távolabb helyezkedik el a reptértől, emiatt mégsem kell aggódnunk, hiszen ingyenes reptéri transzfer szolgálja az utasok kényelmét. A biztonsági kamerarendszer és a rendszám-felismerő rendszer mellett élőerős védelem segíti a gépkocsik biztonságát.

Noha a reptér megközelíthető különböző tömegközlekedési eszközökkel is, egy hosszú utazás előtt vagy egy fárasztó repülőút után, ha csak tehetik, sokan elkerülik a buszozást. Persze a taxik mindig rendelkezésre állnak, de olcsónak egyáltalán nem nevezhető szolgáltatást kínálnak viszonylag rövid földrajzi távolságokon. Persze megkérhetünk egy ismerőst vagy barátot, hogy segítsen nekünk az utazásban, de ez sem mindig kivitelezhető. Így marad a legkényelmesebb és legegyszerűbb mód: a reptéri parkolás igénybevétele.