Kiemelt híreink

Down Világnap: 0321 – A titkos kód

Tán sokan nem tudják, mi is ez a kód, és azt sem, hogy mi az oka, hogy mások a Down-szindrómával élő emberek.

A Down-szindrómásoknál a 21-es kromoszómából a megszokott 2 helyett 3 van jelen, így vannak dolgok, amiket nehezebben tanulnak meg, vagy éppen dolgoznak fel: nem a gondolkodásuk teljesen más, csak a feladatmegoldó képletük.

Ettől természetesen még nem különböznek, viszont mindenképp több odafigyelést, törődést érdemelnének, hisz köztük is lehetnek tehetségek – gondolok itt például az idei Eurovizióra, ahol a finnek nem féltek bevállalni, és a Down-szindromásokból és autistákból álló zenekart, a PKN-t indították a nemzetközi versenyen. Nem titkolt céljuk, hogy szereplésükkel magukra irányítsák a figyelmet. Dalaik az autisták és a Down-szindrómások mindennapjairól, nehézségeiről és sajátos világáról szólnak.

No de e kis finn kitérő után visszakanyarodva hazánkba, március 19-én egy szimpátiaséta keretén belül találkozhattak egymással a Down-szindrómával élő és az ép gyerekek. Megható pillanat volt, amikor átölelték a Vígszínházat, szimbolizálva, hogy csak együttműködéssel oldhatók fel a különbözőségből adódó problémák. Az immár 7. éve megrendezésre kerülő neves esemény Takács Gundel Gábor vezetésével és a színház több jeles művészének közreműködésével (Hegyi Barbara, Hegedűs D. Géza, Börcsök Enikő, Csőre Gábor, Péter Kata…) egy játékkal is kibővült az idén (0321: kihívás-játék előítéletek nélkül), ahol játékos feladatok (pl: gyöngyfűzés főzőkesztyűben) segítségével szemléltették, milyen kihívásokkal kell szembenézniük nap mint nap a Down-szindrómásoknak.

Ugyanakkor a szimpátiaséta a március 21-én megrendezésre kerülő Down-szindróma Világnap előfutára is volt. Az esemény centruma idén Nyíregyháza lesz: itt rendezi meg a Down-Egyesület a nyitógáláját is. A cél, hogy a 0321-es titkos kód minél többünkhöz eljusson, feloldva gátlásainkat, félelmeinket…

Merjünk közeledni ehhez a tőlünk még picit idegen világhoz – hisz a távolság nem is olyan nagy, mint azt gondolnánk!