Kiemelt híreink

Csúsztatott az M1 a velencei-tavi bezárásokkal?

Mi zár be és mi nem?

Pénteken robbant a hír: az ÁNTSZ bezáratja a szabadstrandokat a Velencei-tavon. A vízminőséggel nincs gond – a biztonsággal azonban igen. Az M1 információi azonban némi magyarázatra szorulnak – figyelmeztet a Velencei-tó Online.

A portál szerint ugyanis el kell különíteni a nyitott partszakaszokat és a szabadstrandokat – ez utóbbit ugyanis nem érinti az ÁNTSZ rendelkezése. De mi is a különbség? A nyitott partszakaszokon elméletileg tilos a fürdés (ezt akarják most szigorúbban betartatni), valamint lejáróknak sem szabadna a vízbe vezetniük. Mivel fürdeni eleve tilos (napozni szabad) ezért természetesen vízimentő sincs. Az egyik ilyen partszakasz üzemeltetője, Kovács Henrietta az oldalnak arról beszélt, szélmalomharcot vívnak.

“A legnagyobb probléma az, hogyha nincs lejáró, attól még a fürdőző ugyanúgy be fog menni a vízbe a köveken keresztül, ami életveszélyes lehet. Ha a legutóbbi hirtelen viharban nem lett volna bent lépcső, akkor könnyen tragédia lehetett volna, hiszen a strandolók nem tudtak volna gyorsan a partra sietni.”

De térjünk rá a legfontosabb kérdésre: melyik szakaszokat érinti a tiltás, és melyeket nem?

Szabad partszakasz a tónál négy helyen található: Agárdon (régi Tini Strand), Gárdonyban (a Panoráma Partszakasz és a Holdfény Sétány partszakasz) valamint Velencén (Cserje utcai partszakasz) – azaz ezeket a helyeket fenyegeti bezárás, ugyanakkor az első három fellebbezett a döntés ellen, tehát egy darabig még nyugodtan pancsolhatunk itt is. A tó legnépszerűbb strandja, a Velencén található Velencei Korzó azonban nem szabad partszakasz, hanem szabadstrand – azaz minden szabályozásnak megfelel, van elsősegély és vízimentő szolgálat is – így garantáltan nyitva marad.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán