Kiemelt híreink

Bezár a Nyugati pályaudvar – módosulnak a buszjáratok is

Június 22. és július 5. között

A Nyugati pályaudvar ideiglenes lezárása miatt a jövő héttől módosul a 30-as, a 30A, a 32-es, a 225-ös és a 230-as autóbusz közlekedése, 14A jelzéssel pedig autóbusz jár majd Újpest-Központ és Rákospalota-Újpest vasútállomás között.

A Nyugati pályaudvar június 22. és július 5. közötti lezárása miatt várhatóan nő az utasforgalom Rákospalota-Újpest, Rákosrendező, Zugló és Kőbánya-Kispest vasútállomáson. Ehhez igazodva változik a BKK érintett járatainak közlekedése.

A 30-as, a 30A és a 230-as autóbusz sűrűbben, a tanítási időszakban érvényes követési idővel, mindkét irányban módosított útvonalon jár majd. A Keleti pályaudvar felé a Szegedi úttól a Dévényi utca-Vágány utca útvonalon közlekedik, megálló nem marad ki. Káposztásmegyer, Mogyoródi-patak, a megyeri Szondi utca, illetve Káposztásmegyer, Aquaworld felé a Szent László útig szintén a menetrend szerinti, onnan a Dévényi utca, a Szegedi út és a Reitter Ferenc utca érintésével halad. A buszok mindkét irányban megállnak a Rákosrendező vasútállomás ideiglenes megállóhelyen.

A 32-es autóbusz az Örs vezér tere felé a Horvát Boldizsár utcától a Mexikói út-Szőnyi út-Ógyalla köz-felüljáró-Nagy Lajos király útja útvonalon jár. Az Amerikai út (Mexikói út) megálló kimarad. A járatok az Árpád híd felé az Ógyalla köz-Szőnyi út-Kacsóh Pongrác út érintésével haladnak.

A 225-ös autóbusz a Mexikói út felé a 25-ös autóbusz, valamint a 74-es és a 74A trolibusz Teleki Blanka utca megállójában is megáll, a rákospalotai Székely Elek utca irányában pedig a menetrend szerinti útvonalon közlekedik.

A 14A pótlóbusz június 22-étől június 26-áig, valamint június 29-étől július 5-éig Újpest-Központ metróállomás és Rákospalota-Újpest vasútállomás között viszi az utasokat. A június 27-28-ai hétvégén a járat nem közlekedik, a 3-as metró pótlása miatt akkor a 14E járat közlekedik sűrűbben az Árpád hídig.

A lezárás ideje alatt a BKK egyes járatain elfogadják a vasúti jegyeket és bérleteket, de csak azokat, amelyeket a Nyugati pályaudvarra mint kiindulási vagy célállomásra állítottak ki. Ezek a Rákospalota-Újpest, valamint a Kőbánya-Kispest és a Nyugati pályaudvar között közlekedő BKK-járatokra érvényesek.

A pályaudvar ideiglenes bezárására a Máv Csoport szerint azért van szükség, mert olyan halaszthatatlan karbantartási és felújítási munkákra kerül sok a vágányokon, a váltókon, a felsővezetékeken valamint a peronokon és magán az állomás épületén is, amit a forgalom fenntartása mellett nem lehet elvégezni.

Természetesen a felújítás ideje alatt módosított vonatmenetrend lép érvénybe, a Budapest-Debrecen-Nyíregyháza és a Budapest-Miskolc-Nyíregyháza vonalon közlekedő “kör” InterCity vonatok, valamint a záhonyi IC vonatok Zugló megállóhelyig közlekednek, és onnan is indulnak. A Budapest-Nyugati-Záhony vonalon közlekedő gyorsvonatok Kőbánya-Kispestről indulnak, és oda érkeznek. A Budapest-Nyugati-Vác-Szob és a Budapest-Nyugati-Cegléd-Szolnok vonalon közlekedő vonatok menetrendjét összevonják: a zónázó vonatok Szob-Vác-Rákospalota-Újpest-Zugló-Cegléd, a helyi vonatok pedig Vác-Rákosrendező-Zugló-Monor útvonalon közlekednek. Lesznek azonban olyan vonatok, amelyek a Dunakanyar felől csak Rákospalota-Újpestig, Cegléd felől pedig Zugló megállóhelyig közlekednek. A Budapest-Nyugati-Veresegyház-Vác vasútvonalon közlekedő vonatok fővárosi végállomása ideiglenesen Rákospalota-Újpesten lesz. A szegedi IC vonatok a Nyugati helyett Kelenföld állomásra érkeznek, és onnan indulnak Kőbánya-Kispest érintésével.