Kiemelt híreink

Windows 9: Mit hoz a jövő?

Még csak találgatunk

A (jogosan) népszerűtlen Windows 8 után a Microsoft úgy döntött: nem sokat vacakol a Service Packokkal, a 8.1-es verzió után rögtön a 9-re ugrik. De vajon a névváltás csak egy ügyes marketinghúzás, vagy valóban új operációs rendszert kapunk a szeptember 30-i hivatalos bejelentést követően?

Dr Jekyll – Mr Hyde

A Windows 8 újítása – és egyben legkritikusabb pontja – a jól megszokott asztalos/startmenüs/ikonos rendszer kiegészítése a mobileszközökről ismert csempés szisztémával, amely ugyan érintőképernyőn könnyen kezelhető, és egy telefonnyi app esetén jól boldogulunk vele, ám az “egeresek” (a felmérések szerint legalábbis) nem igazán barátkoztak meg a korábban Metronak, most Modernnek nevezett felülettel. Talán a teljes és radikális átállás sem okozott volna annyi fejtörést, mint ez a jelenlegi, már-már skizofrén állapot, ahol a mezei felhasználó azt sem tudja, épp klikkelnie vagy érintenie kéne… Tehát a 9-nek mindenképp csökkentenie kéne a két rendszer közti rést, és átláthatóbbá/átjárhatóbbá tenni a két kezdőképernyő kapcsolatát.

Itt a start menü – hol a start menü?

Ugyan egy egyszerű segédprogrammal orvosolható a start menü fájó hiánya (Classic Shell), ám ennek ellenére remélhetőleg a Microsoft fejlesztői is belátják: nem ez az a pont, ahol a változtatást el kellene kezdeni. Sőt: épp itt lehetne az asztalos és csempés megoldásokat összehozni (egy kiszivárogtatott látványterv alapján épp erre épít a Windows 9!)

Egy App mind felett

Illetve egy App Store – amiről PC-re, X-Boxra és Windows Phone-ra is vadászhatunk alkalmazásokat. Ezt a kívánságot azt hiszem nem kell túlmagyarázni. És persze némiképp gördülékenyebb Google App-Windows együttműködést sem tartanánk teljesen ördögtől valónak.

A kevesebb néha több

Nem tudom, ki hogy van vele, de személy szerint nem vagyok benne biztos, hogy jól döntött a Microsoft, amikor a Windows 8 szinte végtelen beállítási lehetőségeit a felhasználókra bírta. Oké, egy geek minden álma, hogy a legapróbb részletet is személyre szabhassa, ám az átlag felhasználónak mindez talán egy picit túl sok. Persze ha nem kéne két OS felületet kezelni, csak egyet… Hmmm?

Frissítsek, vagy sem?

Láthatóan a Microsoft egyik kedvenc időtöltése, hogy különböző feljegyzéseket küldjön nekünk arról, hogy ha most azon nyomban nem telepítjük a szükséges Windows frissítéseket, akkor bizony nincs többé biztonságban a gépünk. A felhasználó persze megijed (ki szeretne egy veszélyeztetett gépen dolgozni?!) és telepít. Ezzel nem is lenne semmi baj (oké, javítsunk a rendszeren menet közben is!) ha nem kellene újra betölteni mindehhez az oprendszert. Jupíííí. Lassan ideje lenne, hogy a win frissítések, hasonlatosan a programok nagy többségéhez, újraindítás nélkül is működésképessé válljanak! (Ugye emlékszünk még, amikor egy egyszerű Word felpakolása is reboottal járt?)

Persze hogy mit hoz a jövő (illetve a Windows 9) az majd kiderül, amikor telepítjük az első új OS-t gépünkre. Addig pedig tessék barátkozni a jelenlegivel! 😉