Kiemelt híreink

Windows 10: bocsi, DVD-t nem játszik le

Frissíteni vagy sem?

Világméretű kampányba fogott a Microsoft, hogy minden PC-használó gyorsan váltson a Windows 10-re. Azt, hogy mit nyerünk az update-tel, úton-útfélen hangoztatják. De vajon mit vesztünk?

A Microsoft nagyon szeretné, hogy az utolsó – és egyben minden platformot összefogó – Windows minél előbb ott legyen mindannyiunk gépén. Persze a népszerű operációs rendszer nem húzza le a rolót, egyszerűen csak halad a korral: innentől – csak úgy, mint például az okostelefonokon – folyamatosan (és persze ingyenesen) érkeznek majd a frissítések, fejlesztések, újítások.

A “nagy váltást” jelzi, hogy a vállalat a Windows 9-et nemes egyszerűséggel ki is hagyta. (A 2014 szeptemberi bemutató előtt még mindenki azt hitte, a kilences verzió következik, de persze nem ez történt. A névugrást egyébként a vállalat ezidáig nem igazán magyarázta meg – és sejtéseink szerint nem is nagyon fogja.)

A legfőbb probléma a frissítéssel: egy időre búcsút mondhatunk kedvenc DVD-filmjeinknek, ugyanis az új oprendszerből (érthetetlen módon) kikerült a 2002 óta jelen lévő Windows Media Center. A fejlesztők szerint természetesen kiadnak majd egy önálló DVD-lejátszót, ami még az idén megjelenik – ám pontos dátummal nem szolgálhatnak. Ugyancsak meg kell válnunk az asztali kisalkalmazásoktól. Bármennyire is szerettük élőben az árfolyamokat, az időjárást (és persze a nagy óra se jött rosszul, szembetűnőbb volt, mint a tálcán elrejtett apróság), a Microsoft szerint ezek a kis appok “rések a pajzson”, és ezek segítségével egy hacker akár át is veheti a PC-nk felett az irányítást.

Ezen felül a 10-es Winhez külön driver kell majd, ha floppy lemezeket szeretnénk beolvasni. De ha őszinték akarunk lenni, emiatt nem fogunk a Dunának menni, elvégre ha valaki még floppy-n tárolja az adatait, ott bizony nagyobb gondok vannak, mint a kompatibilitás…