Kiemelt híreink

Teljes a káosz a Facebook dislike-ja körül

Most akkor lesz Nem tetszik, vagy sem?

Bombaként robbant a hír: Zuckerberg és csapata végre bedobja azt, amire már régóta sokan vágytak: a dislike (nem tetszik) gombot. Aztán – ahogy az lenni szokott – kiderült, hogy nem is egészen úgy van a dolog, ahogy azt eleinte hittük.

Kezdjük azzal, hogy nem is egy hihetetlen újításról beszélünk, hiszen például a YouTube-on már hosszú évek óta fejezhetjük ki – a tetszésünk mellett – a nemtetszésünket is, azonban az első hírek szerint a Facebook 2015 őszére jutott el oda, hogy belássa, valami hasonló nekik is kéne. Persze többen azonnal a trollkodás tökéletes eszközét látták az új gombban, míg mások attól féltek, hogy ez majd feszültséget szül az ismerősök közt (nem mintha az nem szült volna bizonyos körökben, hogy “nem lájkoltad a profilképemet”…)

De mi is az igazság?

Az, hogy lehetséges: az egész egy hatalmas félreértés. Zuckerbergék ugyanis csupán arról beszéltek, hogy bizonyos bejegyzéseknél a tartalommal egyszerűen nem összeegyeztethető a Like gomb. Gondoljunk csak arra, ha eltűnik valaki, vagy egy ismerősünk egy gyászhírt oszt meg a Facebookon. Ilyenkor, ha lájkoljuk a bejegyzést, az természetesen nem azt jelenti, hogy tetszik, hogy valaki meghalt, eltűnt, stb… – mégis elég felemás érzés rányomni a felfelé mutató hüvelykujjra. Ekkor lépne érvénybe az új gomb, ami persze nem dislike lenne, nem is like, hanem valami egészen más.

Mondjuk az egész jó lenne, hogy a poszt megosztója maga állíthatná be a támogató gomb szövegét – ezzel gyakorlatilag személyre szabható lenne minden egyes megosztásnál.