Kiemelt híreink

Miért nem törhetetlen az iPhone 6?

Nem lett törhetetlen az iPhone 6

Az új iPhone megjelenése előtt elég sok pletyka keringett arról, hogy a 6-os a törhetetlennek kikiáltott zafírbevonattal kerül forgalomba az eddig megszokott Gorilla Glass helyett.

Nos, nem így lett – de vajon miért? Kezdjük az alapoknál: két dolgot szeretne mindenki az iPhone-tól: hogy törhetetlen legyen és hogy tovább bírja az aksija. A 6-os széria bemutatása előtt úgy tűnt, legalább az egyik kívánság teljesül – ám a karc- és ütésálló csodabevonat végül ahelyett, hogy jött, látott s győzött volna, nos, nem is jött… Persze a net már most tele van olyan videókkal, amik bemutatják, a két frissen megjelent Apple termék ugyanolyan rosszul kezeli a talajjal való találkozást, mint korábbi társai. De ha van egy ilyen csodaanyag a cég birtokában, mint a zafírbevonat, miért nem használta fel?

Tim Bajarin a Time magazinnak összegyűjtötte az okokat. A mai telefonok egyre vékonyabbak, és míg a kémiai úton megerősített üveget gyakorlatilag vékonyabbra tudják nyújtani, mint egy papírlapot, ugyanez a jóval vaskosabb zafírról nem mondható el – így az új iPhone nem hogy vékonyabb nem lenne, de határozottan testesebbé vált volna elődjénél. Ugyancsak probléma, hogy körülbelül 10-szeres az előállítási költsége, így ez iPhone-onként újabb 100 dollárt jelentene az árcédulán – ami (lássuk be!) elég sok leendő vásárlót visszafordítana a kasszától. A zafír nem is épp az akkumulátor barátja, hiszen kevésbé transzparens, mint az üveg, így több energiát igényelne egy zafírral bevont képernyőfelület üzemeltetése – amivel ugye visszajutottunk a két alapkívánsághoz, a sérülésmentességhez és a jobb üzemidőhöz.

De a kegyelemdöfés az, hogy összességében a zafírbevonat koránt sem az a csodaanyag, mint aminek sokan beállították: míg valóban jóval ellenállóbb a karcolásokkal és felületi sérülésekkel szemben, mint az üveg (épp ezért a kameralencséket továbbra is zafír védi) sajnos az ütésekkel már nem ilyen ellenálló. Sőt! Nagyobb valószínűséggel reped meg – ezzel gyakorlatilag értelmét is veszti, hogy könnyes szemekkel sirassuk hiányát új iPhone 6-osunkon.

A rossz hír tehát a következő: ha törhetetlen iPhone-t akarsz, a legjobb megoldás továbbra is egy masszív tok. Ennyi.