Kiemelt híreink

Megiszol egy sört. Mi történik a következő 24 órában?

Alkohol-kisokos

Hogyan dolgozza fel a tested az alkoholt? Hogyan reagál, ha megiszol egy (kettő? három? négy?) korsó sört – és főleg mikor?

A Designtaxi oldalán egy egész érdekes infografikára bukkantunk, ami elmagyarázza, az alkohol elfogyasztása utáni 24 órában mikor hogyan kezeli a szervezetünk a torkunkon ledöntött nedűt. Igyekeztünk összefoglalni a dolgot.

Az első percek
Az alkohol egy percen belül elér a gyomrodig, ahol felszívódik, és a véráramban köt ki.

10 perc
A tested méregként tekint az alkoholra, és olyan gyorsan igyekszik tőle megszabadulni, ahogy csak tud.

15 perc
Egy alkohol-dehidrogenáz(ADH) nevű enzim termelődik, ami az alkoholt alkotóelemeire bontja, többek közt acetaldehidre, majd tovább acetáttá. Egyébként az acetaldehid lesz felelős azokért az elviselhetetlen másnapokért is, hiszen erősen toxikus anyagról beszélünk.

20 perc
Elkezded érezni az alkohol hatását mind fizikailag, mind pedig emocionálisan.

45 perc
A negyvenötödik és a kilencvenedik perc között a legmagasabb a véredben az alkohol koncentrációja. Az első hatvan percben jelentkezik egyébként az alkohol vizelethajtó hatása is. Azaz: folyamatosan a mosdóba rohangálsz, aminek következtében dehidratálódsz. Ha esetleg lefeküdnél aludni, ne számíts nyugodt pihenésre – szintén a dehidratáltság miatt.

12-24 óra
Másnaposság. A szervezet igyekszik az alkohol minden maradványától megszabadulni. Az alkohol egyébként igen jól oldódik, így a szervezet minden részébe eljut – a tüdőbe is. Ennek köszönhető az alkoholos lehelet.