Kiemelt híreink

Isten éltessen, Freddy Krueger!

30 éves a Rémálom

A Rémálom az Elm utcában című horror-klasszikus idén 30 éves. Wes Craven több folytatást is megélt filmjére most pár érdekességgel emlékezünk. Következzék hát néhány olyan tény, amit talán még nem is tudtatok az 1984-es moziról!

A rémálom eredetete

A tiniket álmukban felszabdaló, pengekezű sorozatgyilkos figurája kikerülhetetlen mérföldkő, ha a rémisztgetés esik szóba. De vajon hogy pattant ki a Wes Craven agyából a karakter? Freddy kinézete, koszos kalapja és szakadt pulcsija mind egy hajléktalantól származik, akit gyakran látott a rendező 10 éves korában. A gyerekkori trauma annyira beleéghetett, hogy szinte egy-az-egyben róla mintázta a szereplőt. És ha már a gyerekkori traumáknál tartunk: a Freddy Krueger nevet Craven egy volt iskolatársától kölcsönözte, aki anno folyamatosan terrorizálta.

 Freddy arca

Ki gondolná, de Freddy Krueger elfolyó, sebhelyes arcát egy szelet pizza inspirálta?! Az eredeti mozi maszkmestere a pizzák feltéteként szolgáló paradicsomból és sajtból alakította ki első elképzeléseit – amire persze a rendező azonnal igent is mondott!

Johnny Depp

Depp tulajdonképpen ennek a filmnek köszönheti karrierjét – ennek ellenére Wes Craven nem volt száz százalékosan meggyőződve róla, hogy jó választás lesz a szerepre. Végül a rendező lánya volt az, aki meggyőzte: a pasi álomszép, mindenképp válogassa be! Nos, a kis hölgy tudhatott valamit…

Depp halála

Persze Johnny Depp karaktere is Freddy Krueger áldozatává vált. A moziban közel 2000 liter művért használtak fel – melynek nagy része tagadhatatlanul ebben az egy jelenetben kellett. A jelenetet egyébként egy másik nagy horror-klasszikus, a Ragyogás lift-jelenete ihlette. A forgatáshoz egyébként egy saját tengelye körül forgatható, külön erre a célra épített szobát használtak díszletként.

Happy End

Ki gondolta volna, de Wes Craven – aki nagy rajongója a happy endeknek – eredetileg jóval megnyugtatóbb lezárást írt a forgatókönyvbe: Nancy, azáltal, hogy bebizonyítja, nem hisz Freddy Kruegerben és a rémálmokban, elpusztítja őt, és az összes szörnyűséget meg nem történtté teszi. Robert Shaye producer egy kis csavart szeretett volna a történetbe – ám az őáltala kitalált fordulat Cravennek nem tetszett. Végül négy különböző befejezést vettek fel – melyből a már jól ismert verzió többek közt azért lett befutó, hogy bármikor folytathassák Freddy Krueger ámokfutását.