Kiemelt híreink

Apple titkok I. – Amiket nem is sejtettél!

Almás történelem...

Steve Jobs kultikus figuráját lassan feledjük, hiszen itt van nekünk a szintén karizmatikus – bár talán nem annyira zseniális Tim Cook. Mindenesetre az Apple idén is kitesz magáért. Mi azonban nézzünk inkább a múltba! Felfedünk nektek pár olyan almás titkot, amit talán még a legelvakultabb rajongók sem ismernek!

A harmadik alapító

Stewe Jobs és a háttérben meghúzódó Wozniak történetét mindenki ismeri (ha máshonnan nem, a JOBS című filmből egész biztosan – mellesleg köszönet a hazai forgalmazóknak, hogy a szokásos félrenevezési hullám jegyében nem “Munkák” lett a mozi magyar címe :-) Ám az már kevésbé ismert, hogy volt egy harmadik alapító is: Ronald Wayne 10%-os részesedését 12 nappal a cég 1976-os alapítása után adta el 2300 dollárért. A ma 60 milliárd dollárt érő rész eladását egyébként a 80 éves Wayne egy 2011-es interjú szerint nem bánta meg. Akkor ebben hitt. Oké, értjük mi, de mégis…!

Ez az Alma tényleg az az alma

Ugyan számos legenda kering arról, honnan kapta a cég a nevét (többek között az a verzió, miszerint előrébb akartak kerülni a telefonkönyvben, mint az Atari) a valóság az, hogy Jobs, aki akkoriban gyümölcs-diétán volt, ténylegesen egy almára gondolt, amikor elnevezte a céget. Persze később próbáltak olyan neveket találni, ami közelebb áll választott területükhöz, ám végül mindig visszatértek az Apple névhez.

Beatles vs Apple

Persze a név jó párszor okozott fejtörést az alapítóknak (illetve inkább a cég jogászainak), hiszen a Beatles tulajdonában lévő Apple Records többször is beperelte őket: először 1979-ben, legutóbb pedig 2007-ben. A vihar azóta feltehetőleg elült, hiszen 2010 óta a zenekar teljes katalógusa fellelhető az iTunes boltjában.

Az első Apple számítógép nem is volt számítógép

Talán picit furán hangzik, de az Apple I néven elhíresült gép csupán egy alaplap volt: a felhasználónak külön kellett hozzá tápegységet, házat, monitort és billentyűzetet vbeszereznie. Ennek ellenére az anno 666 dolláros gép egyik, működő példánya 2012-ben közel 375000 dollárért kelt el!

Az első egeres gép nem a MAC volt

Ugyan az Apple céget a Macintosh gépek grafikus kezelőfelülete és egere tette igazán híressé, nem a Mac volt az első termék, aminél bemutatták az új perifériát: Az Apple Lisa, amely nevét Jobs házasságon kívül született (és ekkoriban még eltitkolt) lányáról kapta, nem érte el utódja sikerességét, részben magas árának (közel 10000 dollár) köszönhetően. Hozzávetőlegesen 2700 darabot el is temettek belőle a Utah állam-beli Loganben.