Kiemelt híreink

A Facebook túlél Téged is: így kezeld profilod a síron túlról!

Közösségi média a halál után

2013-ban egy kellemetlen eset révén került a reflektorfénybe: mi lesz a profilunkkal, miután meghaltunk? Akkor egy étterem – véletlenül – egy elhunyttal reklámozta magát. A Facebook fejlesztői most úgy döntöttek, mint minden más vagyontárgyunkat, profilunkat is tovább örökíthetjük.

A Facebook eddig is több lehetőséget kínált az elhunytak családjainak, ám ezek mind hosszú időt és bonyolult papírmunkát igényeltek: a hozzátartozók kérhették egy profil teljes törlését vagy akár emlékoldallá alakítását. Ez utóbbi sokaknak volt rendkívül szimpatikus megoldás, hiszen a szeretett személy nem tűnt el teljesen a virtuális térből, képeit, megosztásait továbbra is láthatták – ugyanakkor például nem ajánlhatták ismerősnek, és hirdetésbe sem kerülhetett többé.

Most azonban – jelenleg még csak az Egyesült Államokban – elérhető egy új funkció, amit “örökség kontaktnak” (legacy contact) neveztek el: itt mindenki kiválaszthat egy személyt, akire tulajdonképpen ráhagyja profilját halála esetén. Természetesen az örökölt profil nem azt jelenti, hogy a Facebook egyszerűen továbbadja jelszavunkat – az örökös nem láthatja az elhunyt privát levelezését, nem posztolhat a nevében, ugyanakkor lementheti annak fotóit, posztjait, megváltoztathatja profilképét, valamint posthumus üzeneteket tehet közzé – például arról, hol tartják a megemlékezést az elhunytnak – számolt be az új lehetőségről elsőként a The Wall Street Journal.

Az örökség-funkció különlegessége, hogy tulajdonképpen ugyanúgy működik, mint a klasszikus végrendelet, azaz az érintett egészen addig nem kap minderről értesítést, amíg örökössé nem válik – azaz amíg meg nem hal a profil tulajdonosa.

Mit jelent mindez? Lehet, picit morbid, de valahol az egész arról szól, hogy mi történik a halál után. Facebook-profilunk például túlélhet minket is…