Kiemelt híreink

A Facebook a képünkbe hazudik?

Főleg akkor, ha a YouTube-ból élünk. Oké, jelenleg ez így nem sok embert érint Magyarországon, de ennek ellenére elgondolkogtató, hogy mennyire visszaél a Facebook azzal, hogy ő az elsőszámú közösségi platform.

A Facebook állítása szerint jelenleg több videót néznek náluk az emberek, mint a YouTube-on. Egy amerikai blogger, aki YouTube-videók gyártásából él, picit utánanézett, mennyi igaz az állításból. Kiderült: ha a fair play szabájait vesszük, kvázi semmi. Az Origo által kiszúrt bejegyzés érdekesebb pontjaiból szemezgettünk.

Facebook mindenek felett

Azt gondolnánk, teljesen mindegy, hogy magára a Facebookra töltünk fel egy videót, vagy pedig csak megosztjuk ott – ugyanannyi embert érünk el vele. Pedig ez nem így van – a közösségi oldal bevallottan előtérbe helyezi a saját anyagait a kívülről behozottakkal szemben. Kb. háromszoros elérést érhetünk el, ha magára a Face-re töltünk fel egy videót, mintha csupán megosztjuk azt.

Ugyancsak problémát jelent, hogy míg a Facebook 3 másodperc után már “megnézettnek” tekint egy videót, addig ez a szám a YouTube-on 30 másodperc körül van – azaz egy átlagos YouTube videó számlálója csak 30 másodperc után ugrik. Miért érdekes ez? Mert a statisztikák szerint a Facebook-videóknak a 90 százalékát nézzük meg (azaz töltünk el felette 3 másodpercet) – ugyanakkor a harmincadik másodpercig csak 20% jut el – azaz 10 emberből 9-et számolnak, pedig a fair play szellemében csak kettők kellene. Ez pedig igencsak nagy eltérés!

És akkor az autoplay-ről, azaz a videók automatikus lejátszásáról nem is beszéltünk, ami önmagában is komoly “nézettségpörgető” valós háttér nélkül.

A blogger szerint az is probléma, hogy a Facebookot nem igazán zavarja, ha visszatöltünk egy korábban lementett videót. Természetesen ezt a YouTube-on is megtehetjük, ám ott ilyenkor is az eredeti feltöltőnek pörögnek a jogdíjak egy felismerő algoritmusnak köszönhetően. Érdekesség: 2015 első negyedévében az 1000 legnézettebb Facebook-videóból 725 újrázás volt, azaz lopott anyag.