Kiemelt híreink

Kampány Brad Pitt új filmje ellen

Ecuador internetes kampánnyal tiltakozik

Internetes kampányba és aláírásgyűjtésbe kezdett Ecuador Brad Pitt új filmje ellen. És ha ez még nem lenne elég: nyílt levélben szólították fel a színészt, hogy ne készítsen filmet Paul Barrett The Law of The Jungle című könyvéből, amely a Chevron amerikai olajipari óriás és az ecuadori állam közötti perről szól. A sztori megfilmesítési jogait a hollywoodi sztár vásárolta meg.

“Brad, arra kérjük, hogy cselekedjen helyesen! Arra kérjük, hogy ne éljen egy olyan fikciós regény megfilmesítésének jogaival, amely komoly károkat okozhat a benne lévő hazugságok és hamis információk terjesztésével! Arra kérjük, hogy ne kezdjen semmit ezekkel a jogokkal és másoknak se hagyja, hogy éljenek velük!” – idézi a levelet az Andes hírügynökség.

A levélben azt állítják, hogy a könyv “elferdíti” a valóságot és rengeteg tényt és eseményt tévesen mutat be azzal a perrel kapcsolatban, amelyet a helyi őslakosok indítottak a Chevron ellen. Azzal vádolták az amerikai olajóriást, hogy helytelen kitermelési gyakorlatával jelentős környezeti és egészségi károkat okozott.

A Texaco vállalat 2001-ben került a Chevron tulajdonába. 1964 és 1992 között végzett munkálatokat Ecuadorban. 2013-ban az ecuadori bíróságok 9,5 milliárd dolláros kártérítés kifizetésére kötelezték a Chevron-Texaco vállalatot. Az amerikai cég szerint Ecuadornak kell magára vállalnia a lakosok kártérítését, mivel a vállalat még az országból való – több évtizeddel ezelőtti – kivonulása előtt fizetett az okozott kárért, és megállapodást kötött a quitói kormánnyal arról, hogy az elvégzi a környezet helyreállítását.

A #BradDoTheRightThing online kampány kezdeményezői szerint Paul Barrett újságíró könyve alapján készülő, az olajtársaság álláspontját tükröző film gyengítené az ecuadoriak esélyét arra, hogy végül győzzenek a bíróságon. Néhány héttel ezelőtt Rafael Correa ecuadori államfő maga hívta meg Brad Pittet, hogy nézze meg az amerikai cég által hátrahagyott károkat. A Chevron egyelőre nem válaszolt az Andes hírügynökség megkeresésére.