Kiemelt híreink

A mai sztárok eltörpülnek a régi csillagok mellett

Hollywood és a centik

Szó szerint! Ugyanis a régi filmcsillagok látványosan magasabbak voltak, mint mai társaik.

“Bezzeg régen!” – halljuk gyakran a nem egyszer igazságtalan összehasonlítást – ugyanakkor vitathatatlan tény, hogy a filmvászon legnagyobb sztárjai régen tényleg jóval nagyobbak voltak, mint a maiak. Persze a tehetséget nem centikben mérik, ugyanakkor kíváncsiak voltunk, mégis mennyivel emelkedtek az mondjuk a negyvenes-ötvenes-hatvanas évek legnagyobb színészei a maiak fölé.

Ne is aprózzuk el a dolgokat, haladjunk szépen sorjában! Clark Gable, akit az Elfújta a szél című 1939-es klasszikusban láthattunk 185 centi magasra nőtt, csakúgy, mint az Oscar-díjas Burt Lancester. Azt hinnénk, “kimagaslóak” voltak – ám számos sztár bőven megelőzte őket magasságban.

Hitchcock egyik kedvelt színésze, Cary Grant (négy filmjében is játszott) 186 centi volt, az első James Bond Sean Connery 188 centiméter (Őfelsége jelenlegi 007-es titkos ügynöke, Daniel Craig bő tíz centivel alacsonyabb), Tarzan megformálója, Johnny Weissmüller 190,5 cm. Szintén ezt a magasságot érte el Gregory Peck, Gary Cooper és Charlton Heston is.

Hihetetlen, de 193 centis magasság több “színészóriásnak” is kiváltsága volt: Christopher Reeve nem véletlenül lett Superman, de ezt a magasságot birtokolta John Wayne és fiatalabb korában Clint Eastwood is. Ugyanakkor mégsem ők, hanem a közelmúltban elhunyt Cristopher Lee volt a csúcstartó: az egykori Drakula gróf, a Gyűrűk Ura Szarumánja illetve a Star Wars filmek Doku grófja 195,5 centis magassággal büszkélkedhetett.

26C8D86100000578-3001454-image-a-7_1426724405058

És akkor jöjjenek a mai “törpék”, akik a hetvenes-nyolcvanas évektől kezdve átvették az uralmat: Danielle Radcliffe és Dustin Hoffman ugyan nem egy korosztály, de egy magasság: 165 centi. Martin Freeman és James McAvoy 167,5 – míg Tom Cruise és Al Pacino 170 centiméter. Sean Penn közelít a 173-hoz, Jack Nicholson és Andrew Grafield, a legutóbbi Pókember kicsit van csak 175 felett (emlékszünk, Superman milyen magas volt?) – és Brad Pitt valamint a Mindenség elméletében nyújtott alakításáért Oscar-díjjal jutalmazott Eddie Redmayne sem éri el a 178 centit. Emlékszünk még, honnan indult a listánk a “nagy öregeknél”? 185-ről!

Érdekes kitérő: a Terminator-filmek ikonja, Arnold Schwarzenegger karrierje során számos pletyka keringett arról, valójában milyen magas is az “osztrák tölgy” – míg a hivatalos adat sokáig a 188 centi volt (ugye egy Ben Hur mellett már ez sem tűnik olyan soknak…) addig ifjúkorában jó egy centivel kevesebbet mértek, és számos közszereplő állította, hogy bizony ő nem érzi olyam magasnak Schwarzit, mint ahogy azt állítják. Végül 1999-ben a Men’s Health magazin vetett véget a találgatásoknak: Kalifornia egykori kormányzója ekkor pontosan 178 centiméter magas volt – igaz, a legtöbb esetben magasított talpú cipőt hord, hogy jobban kiemelkedjen a tömegből.