Kiemelt híreink

Vegyél nyelvleckéket, Jézus!

Gondolatok egy film kapcsán: Rio, szeretlek!

10 rendező 10 apró epizódja – miközben arra keresi a választ, hogy mi a szerelem – hétköznapi dilemmákat boncolgat, a különálló részeket egységes egésszé összefűző dalbetétek pedig groteszk mázzal vonják be a történeteket.

Elsőre a Románc és cigaretta ugrott be a Rio, szeretlek! kapcsán – nem véletlenül, hisz John Turturro nevéhez (is) fűződik mindkét film – ugyanakkor pont az első epizódban, az unoka, és a kispolgári életbe (no meg kanapéjába) megcsömörlött, majd hajléktalanná vált nagymama egymásra találásában egyértelmű áthallások vannak Fellini Édes Életébe is. Azaz mindenképp érdemes odafigyelnünk erre a bájos filmetűd-csokorra, aminek pont az az erőssége, hogy nem esik olyan jellegű túlzásokba, hogy elveszítsük a fonalat, ugyanakkor teret enged az asszociácóknak. Roppant pontosan és nem kevés poénnal fűszerezve építkezik, és noha olyan problémákról beszél, amit már minden párkapcsolatban élő átélt, pont a humor miatt mégsem érezzük banálisnak őket.

Tíz teljesen különálló történet, de mindegyik egy több, mint hatmillós város életérzéseit hordozza magában, s hogy teljes egységgé váljon, olykor-olykor néhány szereplő visszatér saját „szívfájdalmával”. Olyan gondolatokat hordoz, amivel mi is azonosulhatunk nap, mint nap hétköznapi életünk során, de ugyanakkor félelemből, lustaságból, megszokásból, vagy ki tudja miért, rögtön ki is rekesztjük azokat magunkból.

A film (számomra) legbájosabb képsora talán az egész mozit összegzi: egy göndör fürtös kisfiú épp Jézustól vár fontos visszahívást egy rafináltan kisajátított nyilvános telefonon. Számomra mindig is példaértékű, ahogy a gyerekek a problémákat kezelik – sosem a bajok miértjein, hanem azok megoldásán agyalnak. És az a feltétlen bizalom is irigylésre méltó, ahogy ők éreznek. Jelen esetben a filmbeli kissrácban fel sem merül, hogy valamiféle furfang lenne a dologban, így csak annyit mond a vonal túlsó végén magát Jézusnak kiadó színésznek: Vegyél nyelvleckéket Jézus! Nagyon rossz a kiejtésed.

Báj, könnyed hangulat, latin-amerikai ritmusok, intelligens, árnyalt humor – és persze csodálatos tájak. Szeretnivaló film, szertnivaló szereplőkkel: minden küzdelmükkel, butaságukkal, hibáikkal és erényeikkel együtt…

Forrás: megtudtuk.hu/ Ghyczy Irén