Kiemelt híreink

Party Girl: nem tündérmese

Gondolatok egy film kapcsán

A Party Girl nem egy tündérmese, bár sztoriját tekintve akár az is lehetne, hiszen egyszerre idézi meg a hasonló témában utazó, Richard Gere és Julia Roberts nagyszerű alakításával sikerre vitt Pretty Womant, valamint Fellini régi nagy klasszikusát, a Cabiria éjszakáit.

Ugyanakkor a Party Girl nem esik túlzásokba. Ez – mondhatjuk – egyszerre előnye és hátránya is a mozinak, úgyhogy a csöpögős romantikára vágyók és a „sztorihajhászok” jobban járnak, ha másik filmet keresnek – viszont mindazoknak ajánlom az április 23-án nálunk is vetítésre kerülő Party Girlt, akik kedvelik az elgondolkodtató, egyszerűbb szerkezetű, realitások talaján mozgó, ragyogó korrajzú, életszagú történeteket.

A hatvanas éveit taposó, de korát meghazudtoló (sminkben és bizsuban nem szűkölködő) Angélique még mindig a kabaréból, a táncból él. Szabadidejét is főleg mulatókban tölti, életmódja pedig sokszor inkább szánalmas és nevetséges, mintsem irigylésre méltó. Egy nap azonban megismerkedik Michellel, aki többet szeretne a futó kalandnál. A nő is hajlik rá, hogy beálljon a sorba, és a biztonságot, a meghitt családi otthont, a lelki megnyugvást válassza – de valóban ezt akarja?

Biztos, hogy kielégíti mindez?

Mennyire képes megváltozni az ember, mennyire képes feladni a szabadságát és az előző életét – még ha az esetleg olykor megalázó is volt? Meddig lehet feszíteni a húrt, és meddig élhetünk vissza a másik türelmével, bizalmával? Hol az önzés határa? Felelősek vagyunk-e egymás érzelmeiért, és meddig gyalogolhatunk át gátlástalanul azokon? Elegendő-e a szimpátia egy idősebbkori házassághoz, ha nincs meg a kémia? Mind olyan kérdések, amik belénk vannak kódolva, ott lappangnak mindennapjainkban, kinél előbb, kinél később törnek felszínre – és jó néha visszacsatolást érezni egy-egy film által dilemmáinkra.

Néha szükségünk van az ilyen moziélményekre is, még akkor is, ha esetleg nem rágjuk tövig a körmünket az izgalomtól, vagy nem bőgjük rongyosra a meghatottságtól zsebkendőnk minden szegletét.