Kiemelt híreink

Óraátállítás – van értelme?!

Újra eljött az október utolsó hétvégéje, amikor ismét át kell állítanunk az órainkat, és aznap éjjel egy órával többet alhatunk. De vajon valóban szükségünk van erre? Milyen előnyei és hátrányai vannak az óraátállításnak?

Az óraátállítás lényege nem más, mint az energiatakarékosság. A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. szerint a nyári időszámításnak köszönhetően évente egy nagyobb város, 30-40 ezer háztartás éves villamosenergia-fogyasztása spórolható meg. A másik ok, hogy Európában szinte az összes országban átállítják az órákat. Ez tehát az előnye, de vajon mik a hátrányai?

Sokan azt tartják az egyik legnagyobb problémának, hogy a téli időszámításkor hamarabb sötétedik, hiszen egy decemberi délutánon már 16:00-kor sötét van. A legtöbben az egészségügyi hatásait is negatívnak érzik, hiszen a szervezetet is megterheli az évi kétszeri átállás. Számos olyan indok sorolható fel, melyek sokkal inkább a hátrányait hangsúlyozzák, mintsem az előnyeit.

Számos Facebook csoport és egyéb oldal indított felhívást annak érdekében, hogy töröljék el az óraátállítást. Azt is egyre többen kezdeményezik, hogy hazánk a GMT+2-es időzónába tartozzon. Az emellett érvelők szerint a GMT+1-es időzónát a nyugat-európaiaknak találták ki, és nem nekünk. Ha átlépnénk a másik időzónába, akkor évente majdnem 7 milliárd forintot spórolnánk a világításon, körülbelül 70 nappal többször, 172 napon lenne este 8 után is világos. Ennek köszönhetően pedig kevesebbet költenénk a világításra is. Az azonban erősen a hátrányaihoz tartozik, hogy már a szomszédos Ausztriába átutazva is időeltolódás lenne…

Ti mit gondoltok az óraátállításról?