Kiemelt híreink

Ő mosolyog, én meg beszélek….

Gondolatok egy film kapcsán - A Bélier család

Eric Lartigau filmje a szeretet a családi összefogás és tolerancia jegyében született – „…. ez a munkamegosztás, ő mosolyog én meg beszélek”.

Paula – egy francia kisvárosi tinédzser – kicsit komolyabb felfogású társainál, hisz neki a bandázáson, barátnőzésen és tanuláson kívül más dolga is akad bőven, mivel családjában ő az egyetlen, aki nem süket-némának született, így a farm és a família sorsa gyakorlatilag teljesen az ő nyakába szakad. Úgyhogy az sem csoda, ha olykor-olykor egy kisborjú szülésének levezénylése után másnap elalszik a tanítási órákon.

Szülei bár jóindulatú, de kicsit infantilis emberek, akik tán fel sem fogják a lányukra nehezedő terhet, mint ahogy azt sem érzik, hogy bármiben is különböznének másoktól. Sőt! – egy hirtelen ötlettől vezérelve az apa még a polgármesteri választásokon is indulni kíván – természetesen ez is a kamaszlány gondja és felelőssége, aki hamarosan két tűz közé kerül, mivel az énekfakultáción – ahova csupán egy szemrevaló fiú kedvéért jelentkezett – kiderül, hogy kivételes zenei tehetség, és döntenie kell, hogy énektanára biztatására Párizsban folytatja tanulmányait, vagy feláldozza magát a család boldogulása érdekében. (mint akit életfogytiglanra ítélnek – és egész életében sajtot kell árulnia árulnia )

Persze, hogy mindenki Pauláért szorít. Megható jelenet, amikor egy ünnepség keretén belül a szülők a nézők könnyeiből tapasztalhatják meg, hogy micsoda kincs is az, ami gyermekük torkában rejlik, de hogy a szeretet végül az önzésen és a kétségbeesésen felülkerekedik-e, és elengedik-e végül a kezét ..…mindez kiderül a filmből.

Műfaja tekintetében vígjáték – tele kedves, bájos, mulatságos, de ugyanakkor szívmelengető jelenetekkel – így a romantikus filmek kedvelőinek sem okoz majd csalódást.

A színészi alakítások nagyszerűek (Francois Damiens az apa és Karin Viard az anya szerepében) – néha már-már teljesen elhisszük, hogy egy süket-néma család hétköznapjaiba csöppentünk, akiknek tán épp a fogyatékosságukból ered az a fajta szeretet, és családi összetartás valamint tolerancia, ami az egészséges embereknél ritkaság számba megy.

A filmbeli énekes pacsirta Louane Emera , a valós életben is a 2013-as Voice tehetségkutató egyik felfedezettje, a Bélier családban nyújtott alakításáért pedig elnyerte a legígéretesebb színésznőnek járó Cézár díjat. Ez évben megjelent albumának is jók a visszajelzései. Természetes a kedvencek közé tartozik filmbeli versenydala a Je Vole is, az Avenir című száma pedig hosszú ideig vezette a francia top listát. A Bélier család fantasztikus sikert aratott Franciaországban, ahol hetekig vezette a toplistát, és több mint 56 millió dolláros bevételével jelenleg az év második legsikeresebb filmje lett. Kíváncsian várjuk mit szólnak hozzá a magyar nézők!