Kiemelt híreink

Nehéz a dolga a katonának, de ennyire?!

Gondolatok egy film kapcsán

A valós élet is nem egyszer kényszerít bennünket nehéz helyzet elé, döntéseket kell hoznunk –aminek következményei vannak. A családi kötelék, egy olyan önként vállalt édes teher – aminek, mint tudjuk – ára van. Mégis melyiket helyezzük előtérbe, mi a fontosabb a család a barátok vagy a hivatás?

Nyilván női szemmel, mindig más véleményen vagyunk, mint az ellenkező nem, de akadnak férfiak is, akik bármennyire élnek halnak munkájukért, feladják a család biztonsága érdekében. Mégis melyik a helyes út? – ezt mindig az alapszituáció dönti el. Mindenesetre nincs könnyű helyzetben sem az úgynevezett bűnös, sem az áldozat.

Az Egy háború „című” hamarosan nálunk is vetítésre kerülő dán filmdráma is ezt a problémát járja körül, de hogy a helyzet még inkább komplikálódjon, a döntések nem csupán a civil életre, de egy háborús szintérre is kiterjednek, ahol nem kicsi a tét – emberek élete foroghat kockán, egy elhibázott hirtelen kiadott tűzparancs során. És mivel a dolgok oda-vissza hatnak, így a saját lelkiismeretünkön kívül, még a bíróság előtt is felelni kell tetteinkért.