Kiemelt híreink

Morbid, bizarr – de szerethető: Férfiak és csirkék

Az abszurd humor dán mestere – Anders Thomas Jensen – olyan remekművek, mint a Gengszterek fogadója, az Ádám almái, avagy a Zöld hentesek, után tán még önmagát is túlszárnyalta szárnyasaival. A Férfiak és csirkék c. legújabb gyöngyszeme februártól a hazai mozikban borzolja a kedélyeket szokásos szereplőgárdájával, és a tőle megszokott – bár nem biztos, hogy mindenki számára befogadható vicceivel.

Számomra ez a film – bármennyire is furcsa – de a zárszó alapján, a tolerancia és a másság (legyen szó akár szellemi, akár testi fogyatékosságról) elfogadásának himnusza, kissé bizarr köntösben. Két testvér, egyikőjük egyetemi professzor, míg a másik csak a nőket hajkurássza – abban viszont nagyon is hasonlítanak egymásra, borzasztó gügyék, csúnyák és mindkettejüknek nyúlszája van – nevelőjük halála után felkerekedik, hogy megtalálják biológiai apjukat, aki szintén tudós, de ő a biológiai tudományok mestere, egy parányi lélekszámú szigeten él, és különleges állatkísérleteket folytat egy lepukkant szanatóriumban. De legnagyobb meglepetésükre csak három állati erővel és ösztönnel, megáldott fivért találnak a szülök helyett. Mint később kiderül, mind az öt testvér más anyától származik, mivel mindegyik belehalt a szülésbe. Nem véletlen, hogy a legenda a „halál bőrös virslijének” nevezte az öregembert. Vajon véletlen, az öt nő halála? – Miért van a tyúknak patája? Milyen furcsa mutációkat hozott még létre a professzor?

Valami nagyon bűzlik és – mint az a későbbiekben kiderül – a bűznek több forrása is van….. De míg az igazságra fény derül, addig fekete humorban bővelkedve kísérhetjük nyomon a testvérek nem épp hétköznapi történetét, ami bármennyire is morbid, de mégis szerethető. Amit javasolni tudok – félre az előítéletekkel és irány a moziba!