Kiemelt híreink

Kegyetlenség és brutalitás – Visszatért a dán Döglött akták

Fácángyilkosok

Végre visszatért a nagy sikerű skandináv thriller, melyet joggal nevezhetünk a dán Döglött aktáknak. Az Európa szerte óriási népszerűségnek örvendő könyvsorozat adoptációja újabb felderítésre váró bűnügyekkel borzolja a kedélyeket. A Q ügyosztály nyomozásának első megfilmesített változata a Nyomtalanul volt, amely a sikerét annak is köszönheti, hogy nem egy amerikai tucatgyártmány krimi. A mai napig együtt maradt alkotógárda pedig nem sokat váratott magára, hiszen a 2013-as első rész után máris elkészült a következő epizód, melyet március 12-től már a hazai mozikban is megnézhetünk!

A film egy igazi csemege az adrenalin függőknek, és  azoknak, akik egy kicsit is kedvelik a borzongást. Pozitívuma – bár a vérengzésre vágyóknak nem az -, hogy a legdurvább jelenetekhez is olyannyira intelligens módon nyúl hozzá, hogy még azok a gyengébb idegzetű hölgyvendégek is sikongatás és öklendezés nélkül végig nézhetik, akik csak a kedvesük kedvéért mennek el a vetítésre.

Szerkezetileg Flashbachkek-ben láthatjuk a 20 évvel ezelőtt történteket és a nyomozás jelen állását, vigyázva, hogy csak nagyjából tudjuk meg azt, hogy mi is történt valójában. A készítők törekedtek arra, hogy a teljes igazság csak a film legvégére derüljön ki, de a figyelmünk egy pillanatra se lankadjon. Nekem női szemmel volt benne pici „Született gyilkosok”, pici „Thelma és Louis”, és annak ellenére, hogy végig izgultam a nyomozást, a záró képet megkönnyeztem, így kielégülést nyert a romantikát vágyó énem is. A film nyugodtan mondható a „Nyomtalanul” folytatásának, de azok is megnézhetik, akik nem látták az első részt, hiszen mindössze annyi változás történt, hogy időközben a nyomozó pároshoz csapódott egy aktákat rendezgető titkárnő, aki az örökké mosolytalan Carl számára végre elfogadható kávét tud főzni.

A történet röviden: egy tóparti nyaralóban egy húsz évvel ezelőtt brutálisan meggyilkolt ikerpár ügye porosodik a „Q” ügyosztályának a pincéjében, ahol a két nyomozó Carl és Assad egy öngyilkosság, valamint egy rejtélyes csomag kapcsán újra nyomozásba kezdenek, hiszen felmerül a gyanú, hogy talán mégsem az igazi bűnös bűnhődött. Ugyanakkor a gyilkossággal egy időben egy lány is eltűnt, majd később kiderül, hogy ő volt a szörnyűség egyetlen szemtanúja, így aztán az sem véletlen, hogy nem csak a rendőrök, de maguk a bűnözők is nyomozni kezdenek utána. Sőt – mint azt később megtudhatjuk – maga a lány, Kimmie is vérbosszút esküszik és üldözőbe veszi hajdani nagy szerelmét, halott gyermekének apját. Ezzel kezdetét veszi a hajsza és a menekülés, és az ügy egyre inkább bonyolódik.

A filmből kiderül, hogy a Q ügyosztály mogorva nyomozója hogyan birkózik meg ezekkel a megoldásra váró ügyekkel (illetve mennyi whisky és cigaretta szükséges az eset kibogozásához). Vajon az idegileg kikészült lánynak sikerül visszanyernie az emberekbe vetett hitét? Gyilkosság, kegyetlenség, brutalitás, nemi erőszak, beteges hajlam, szerelem, emberi érzékenység – mindez parányi humorral. Azt hiszem a film alkotói semmit sem bíztak a véletlenre, így biztos vagyok benne, hogy ez a rész is mindenkit a mozivásznak elé fog vonzani. Mi pedig izgatottan várjuk az újabb dán döglött aktát… :)