Kiemelt híreink

Ezt látnod kell! A Test: egy rendkívül bizarr és zavarba ejtő történet

Test – Gondolatok egy film kapcsán

Hogyan dolgozzuk fel szeretteink elvesztését – erre a kérdésre próbál az abszurd humor segítségével választ találni a Test című lengyel film rendezője, Malgorzata Szumowska.

Egyszerűen imádom a cseh, a dán, a lengyel filmek témáit, a szemléletét, hangulatát, a naiv báját, ahogy egy csapásra sirat és nevettet, és azt, hogy bármennyire is elrugaszkodik a földtől (mint ez a film is), mindig visszazökkent a realitás talajára. Most sem ért csalódás – hahotázás, térdcsapkodás ugyan nem volt, (nem is hiányoltam), de olyan sem, hogy bárki rezzenéstelen arccal ülte volna végig a vetítést.

Az apa halottkém – munkájából kifolyólag inkább szkeptikus, nem igazán hisz spirituális dolgokban, de felesége váratlan halála óta (vagy a túl sok alkoholtól?!) olyan furcsaságok veszik körül amik, ha csak néhány pillanatra is, de megingatják materialista látásmódjában. Anorexiás lánya Olga, már sokkal nyitottabb az ezotériára, mivel egyértelműen apját okolja anyja balesete miatt, így tiszta szívből gyűlöli őt érte. Végső elkeseredésében többször kísérel meg öngyilkosságot. Anna, aki többek között Olgát is kezeli, különleges terápiára esküszik, és nagy tiszteletnek örvend a környéken, bár fura viselkedésével eléggé megosztja a közvéleményt. Látnoki képességével, gyermekének korai elvesztése után szembesült, ami őt magát is nagyban segítette, hogy átvészelje a tragédiát, napi szinten vési papírra az elhunytak üzeneteit, és viaskodik borjú nagyságú kutyájával, hogy nyugodtan tévézhessen tőle, és ne egye ki kezéből a pirítóst.

Apa és lánya nehezen találnak egymásra, de úgy tűnik egy nevetségesen kudarcba fulladt szellemidézés végül mégis összehozza őket, mert nincs az a spirituális erő, ami erősebb lenne az őszinte emberi mosolynál.