Kiemelt híreink

Életszagú mocsárvidéken jártunk…

Gondolatok egy film kapcsán - Mocsárvidék

Június 11-től ismét minőségi izgalomnak nézhetünk elébe, ugyanis a Vertigo Média forgalmazásában a hazai mozikban is vetítésre kerülő Mocsárvidék című thriller több rangos díjat bezsebelt már: 16 kategóriában jelölték a Spanyol Filmakadémia Goya díjára, amiből végül 10-et hozott el, többek között a legjobb rendező, forgatókönyv, operatőr, színészi és színésznői kategóriák díjait. A Hetes osztag után Alberto Rodríquez  2014 legsikeresebb spanyol filmjével lepte meg a mozi szerelmeseit.

Az 1980-as években játszódó történethez az izgalmakon túl némi szociográfia is vegyül. A sötét képsoroknál már csak a zene komorabb, és a felülről fotózott mocsárvidék, a fölötte elhúzó több száz madárral már-már Hitchcockra emlékeztet.

A film nyomozópárosa egy kettős gyilkosságot akar kideríteni, de hamarosan rájönnek, hogy egy olyan sorozatgyilkossal állnak szemben, aki hosszú évek óta szedi áldozatait. Ám a nyomozást nehezíti, hogy mindenki hallgat és mindenki tart mindenkitő. Vajon miért?- kiderül a június 11-től nálunk is látható Mocsárvidékből.

Miben több nekem a Mocsárvidék a mindennapos tv-sorozatoktól és a jól ismert krimi-kliséktől? Talán annyiban, hogy sem a történet, sem a szereplők nem esnek túlzásba. A két detektív nincs emberfeletti erőkkel megáldva, nem szuperhősök és nem pókemberek, ugyanúgy éreznek, mint bárki más, ugyanúgy hányinger, rosszullét fogja el őket, mint bárkit egy lemészárolt, több napos hulla láttán.

Egyikük – több képsor utal erre – gyógyíthatatlan beteg, így érthető, ha a megszokottnál kicsit nagyobb vehemenciával ássa bele magát a nyomozásba, és vallatási eszközei sem éppen hagyománytisztelőek – bár ez utóbbi lehet, nem is az egészségi állapotával hozható összefüggésbe, hanem egy sokkal régebbre visszanyúló történet? Talán nem csak a lápvidék rejt titkokat? Hogyan képes egy apa a család biztonsága érdekében olyan eszközhöz folyamodni, amivel életveszélybe sodorhatja szeretteit? Valóban a betegesen brutális gyilkos az igazi bűnös? Ahogy a nyomozás előre halad, egyre jobban gyűrűződnek a kérdések, és egyre élesebben körvonalazódik a kép, ami tán  mindenkinek jobb, ha örök homályban marad – akár az életben…