Kiemelt híreink

Bűn és megbékélés – a végállomás Ibiza!

Amnesia

Elektronikus zene, Ibiza, tenger, titok, szerelem ….már önmagukban is nyerő címszavak, főleg ha olyan ügyes kezű rendező nyúl hozzájuk, mint Barbet Scroeder, akinek nevéhez fűződnek többek között, az Egyedülálló nő megosztaná, avagy A szerencse forgandó című filmek is.

A történet a kilencvenes évek elején játszódik. Jo fiatal berlini zeneszerző – barátai bíztatására érkezik Ibizára, hogy kihasználva az elektronikus zene forradalma adta lehetőségeket, Mint DJ Gello próbáljon hírnevet szerezni magának, így a leghíresebb klubok egyikében az Amnesiában vállal munkát.

Martha a háború okozta lelki sérüléseit próbálja feldolgozni, ezért hagyja el az országot, bojkottálva mindent, ami német, még a nyelvet sem hajlandó beszélni, hogy fiatalon elveszített szerelméért revánsot vegyen. Több mint negyven éve – teljesen nomád életformát követve, nappal halászgat, este petróleum lámpával világít – él magányosan a szigeten, bár imádja a zenét, de csellóját is csupán ereklyeként őrzi, mígnem egy este bekopogtat hozzá fiatal szomszédja, hogy égési sérülésére jeget kérjen tőle. Hamarosan mély barátság alakul ki kettejük között, ami lassacskán a szerelem határait is feszegeti már.

A fiút lenyűgözi Martha, néha még önmaga számára is megfejthetetlen, titkokkal teli személyisége, aki nem csupán barátja, őszinte rajongója, de – miután zenéjének hatására, újra kezébe fogja hangszerét és játszani kezd- olyan ötletekkel szolgál, ami későbbi sikereinek kovácsa is egyben. Úgy tűnik viszont, hogy nem csak Martha életében vannak elvarratlan szálak, de Jo anyja és nagyapja –akit többek között a Berlin felett az ég, vagy A bukás, című filmek főszereplője Bruno Ganz alakít – is őriz háborús titkokat, amik egy ibizai látogatás során szintén felszínre törnek….. nekem eleinte visszatetsző Martha erőszakossága, ahogy háborús bűneikkel szembesíti a családot. Jo számára is nehéz feldolgozni a családja iránt érzett tisztelet, hogyan fér össze az újonnan szerzett információkkal, de úgy tűnik a csodálatos ibizai környezet orvosságul szolgál mindenre.

Később az igazi szerelmet is megleli Jo, egy korban hozzá illő társban és családot alapít. Martha is boldogan kulcsolja össze kezét, ahányszor csak végig pásztázza szemével a végtelen tengert, és így van ez rendjén…