Kiemelt híreink

Brazíliai álom

Filmkritika a Brazilok című filmről

Az előzetes megtekintése után nagy várakozással ültem be a terembe. A film azonban valamennyi elvárásomat tökéletesen teljesítette, sőt, jóval többet adott. Egy szórakoztató, szívmelengető, fordulatos történet, amely a rendőri túlkapásokkal és korrupt politikusokkal terhelt magyar valóságban játszódik. De az teszi igazán nagy alkotássá, hogy képes megszépíteni azokat a jeleneteket, amelyek a való életben csak keserűséget okoznának.

A Brazilok egy kis faluban, Acsán játszódik, ahol a helyi bajnokságon a cigányok is indítanak csapatot a pap segítségével. A hatalom szereplői, a polgármester és köre, valamint az ő irányításukkal működő rendőrség minden erővel próbálja akadályozni őket. A néző nem tehet mást, mint szorít a srácoknak, hogy az igazságtalansággal szemben is kivívják a győzelmet.

Külön izgalmassá teszi a filmet, hogy több szálon fut a cselekmény. Az egyik főszereplő egy cigány kisfiú, aki a lelkesedésével az egész csapatba bátorságot önt, és ráveszi a bátyját, Áront, hogy induljanak a bajnokságon. A fiúk testvére, Rozi közben bármit megtenne, hogy elkerüljön a faluból, és a kilátástalan helyzetből, ám közben a harmadik főszereplőként megjelenik az alpolgármester fia, aki verekedésig fajuló rivalizálásba kezd Áronnal.

A színészek, amatőrök és profik, egyaránt parádés alakítást nyújtanak, a karakterek szerethetők, a forgatókönyv izgalmas. A Brazilok végre egy nagy hiányt pótol a magyar filmtörténetben, hiszen mindig is szükség lett volna egy, a nagyközönség számára is élvezhető, a cigányokat pozitív szerepben ábrázoló alkotásra.

Szerencsére azonban a film a mélyebb rétegek ellenére sem veszít a humorából, és végig fenntartja a feszültséget is. Van benne tömegverekedés, foci, szerelem, dekázó pap, csattanó poénok és pofonok – egyszóval minden, amire csak egy néző vágyhat. És a végén még az is kiderül, ki lopta el a sok bonyodalmat okozó közlekedési táblákat.

A Brazilok április 6-tól látható a mozikban.               

(fotó: Brazilok produkció)