Kiemelt híreink

Boggie győzelme meglepetés és papírforma is egyben

A Dal: döntő - kritika

Hat hét izgalom után a döntő is tudott tartogatni meglepetéseket.

Kezdjük a zsűri pontjaival – hiszen volt pár érdekesség e téren!

Előre szaladok: az ítészek végül Szabó Ádámot hozta ki győztesül. Noha többnyire második illetve harmadik helyre sorolták, de 28 pontjával mégis az élre került. Véleményem szerint hiába volt azonban jól felépített és csupa szív a dala, a nemzetközi mezőnyben mégsem tudott volna nagyot dobbantani.

Mujahid Zoli éneke Pierrot-t érintette meg leginkább, de a többiekre is nagy hatást gyakorolt, és ezt pontjaikkal is kifejezésre juttatták, mondván: nyugodtan ott lehetne akár a brit toplisták élén is. Hát én nem tudom, hogy ez jó hír Zolinak, vagy sem, ugyanis az Egyesült Királyság a múlt századbéli sikereit leszámítva 2004 óta nem nagyon remekelt az Eurovízión: míg ők 463, mi 524 pontot gyűjtöttünk össze.

Szép pontszámot zsebelt be végül az eleinte közönségszavazatokkal továbbjutó Spoon is. A zsűri két tagja őket küldte volna Bécsbe (Csiszár Jenő, Rátkay Philip). Jól működött az utólag beépített magyar nyelvű verze, és ahogy ők mondták, ha kijutnának Bécsbe, akkor mindenki láthatná, hogy nem csak „sírva tud vigadni a magyar”. Engem is a fiúk laza, könnyed vidámsága fogott meg, ami akár még határokon túl is működhetett volna. Egyébként minden respektem a csapaté, hiszen egy évvel ezelőtt még névtelen utcazenészekként muzsikáltak, most pedig két országos megmérettetésen is előkelő helyen végeztek.

A Passednek végül – bár ők voltak az idei Dal nagy felfedezettjei – egyetlen pontot sem sikerült begyűjtenie. Sajnos a zsűri a színpadi rutintalanságból adódó hibákat nem merte bevállalni, így a Messmerize-ra végül nem szavazhattak a nézők, mint ahogy Wolf Katira és Ív-re sem, sőt Gajer Bálint előtt is maximum a las vegasi kapuk maradtak nyitva.

A nagy meglepetés a zsűri pontszámai alapján Csemer Boglárka „Boggie” volt, aki második helyen végzett: egyedül Magdinál volt első helyen, Csiszár Jenőtől azonban pontot sem kapott, holott végig a verseny nagy esélyesként aposztrofálták. Szerencsére – úgy érzem – a közönség jól döntött és végül neki szavaztak bizalmat: így hazánkat a Wars for Nothing képviseli majd Bécsben, az Eurovíziós Dalversenyen.

A magam részéről a mezőny legintelligensebb dalát látom benne, ami mindössze egy szál gitárra és öt emberi énekhangra épül: oly módon puritán, letisztult, őszinte, nem beszélve Boggie iszonyatosan szuggesztív előadásmódjáról, ami megérinti az emberek lelkét – és akár még lelkes szavazótábort is begyűjthet maga köré.

…Bár ha netán nem így történne, országunk védjegyeként akkor is megállja a helyét.

Forrás: megtudtuk.hu/ Ghyczy Irén