Kiemelt híreink

A mosolyod nem veheti el tőled senki

150 milligramm filmkritika

Március 2-án mutatják be Magyarországon a 150 milligramm című francia filmet. A premier előtti vetítésen jártunk.

A valós eseményeket feldolgozó alkotás Irène Frachon harcát követi végig. A nő tüdőspecialistaként dolgozik egy vidéki kórházban, ám rájön, hogy egy harminc éve forgalomban lévő gyógyszer a felelős a sorozatos halálesetekért. Egy kis csoporttal kutatni kezd, statisztikákat és tanulmányokat készít, hogy meggyőzze a hatalmat képviselő bizottságokat, és visszavonják a gyógyszert a piacról.

Maga a film sokkal inkább szól a kitartó küzdelemről, és az eszmékről, amelyeket Iréne képvisel, mint magáról az orvosi háttérről, ezért én a magam részéről a boncolós-műtős jeleneteket mellőzném. Először is azért, mert a néző már kész tényként kapja, hogy a szer valóban káros, és laikusként egyébként sem lesz meggyőzőbb számunkra az állítás, ha a szívrendellenességeket ilyen naturálisan is bemutatják. Ráadásul a betegek halálából következő érzelmi hatást is lerombolja kissé, ha utána hosszan látjuk őket a boncasztalon.

Mindezek ellenére a film rendkívül erős atmoszférát teremt. Kifejezetten tetszett az állandó kontraszt az idilli tengerparti és családi jelenetek és a nyomasztó, feszült kórházi képek között. A főszereplő nő erős karakter: szinte déliesen temperamentumos, életvidám és keresztülviszi az akaratát bármi áron. Ugyanakkor látjuk a negatív oldalát is, gyakran túlzásba esik, és idegesítővé válik, teljesen az érzelmei irányítják. Tökéletes ellenpontja a kutatócsoport vezetője, aki intelligens, de tartózkodó férfi, és bármit megtenne, hogy elkerülje a harcot. Sajnos kicsit hiányosnak találtam a karakterét, pedig érdekesebb lett volna kettejük ellentéte, ha jobban megértjük a professzor motivációit. Szintúgy jobban ki lehetett volna dolgozni Iréne kapcsolatát a férjével, aki mindvégig mellette áll és támogatja, de ez csak kevéssé jelenik meg a vásznon.

A mozi mindvégig fenntartja a feszültséget, és a néző valóban azon izgul, hogy minél előbb betiltsák a szert. Különösen emberi Irène kapcsolata a betegeivel. És bár gyakran tűnik úgy, hogy feladja, a betegeiért mégis kiáll az igaza mellett. Lejáratják, hazugnak nevezik, perrel fenyegetik, de nem riad vissza. Mert, ahogy egy beteg nő mondja neki: a mosolyod nem veheti el tőled senki. Összességében a film egy tanulságos, emberi történetet mesél el, amit mindenképp érdemes megnézni.

(fotó: Vertigo)